Rulandské bílé z vinic ČZU má zlato Salonu vín 2022

Mezi stovku nejkvalitnějších vín České republiky se probojoval produkt Vinařského střediska Mělník-Chloumek České zemědělské univerzity v Praze. V celonárodním Salonu vín získalo zdejší Rulandské bílé zlatou medaili.

Zlatou medailí Salonu vín 2022 bylo oceněno Rulandské bílé pozdní sběr 2019 číslo šarže 5/19. Další vzorek, Rulandské bílé 2019 pozdní sběr číslo šarže 6/19, je ve stříbrném salonu vín ČR. Po celý rok 2022 tak budou obě značky prezentovány v expozici Národního salonu vín ve sklepení zámku ve Valticích. Zlatá medaile patří stovce nejlepších vín, stříbrnou dostává 251 značek.

Salon vín je nejprestižnější soutěž českých a moravských vinařů a vína, která odborní degustátoři z řad vinařů označí za adepty na zlatou medaili, jsou jednoznačně „nejlepší z nejlepších“. Víno z Chloumku si letos odnáší hned dvě trofeje z této soutěže.

„Výjimečná kvalita našich vín je trvalou devizou České zemědělské univerzity. Naše značky pravidelně sklízejí úspěch na národních soutěžích a dobré jméno mají i za hranicemi,“ říká rektor ČZU v Praze Petr Sklenička a dodává: „Jsme také hrdí na to, že za úspěchem vín z Chloumku stojí náš absolvent, což je neocenitelný příklad pro současné studenty.“

Pro absolventa ČZU Štěpána Weitosche je práce na vinohradu srdeční záležitostí. Věnuje se jí už bezmála dvacet let a rozhodně by neměnil. Letošní „perla“ Salonu vín Rulandské bílé má na vinici v Chloumku největší zastoupení.

Prosadit se v konkurenci téměř dvou a půl tisíc přihlášených značek znamená skutečný úspěch. Systém hodnocení Salonu vín je trojkolový, což má zajistit objektivitu při hodnocení vín. V letošní zlaté kolekci je zastoupeno 21 odrůd z celkem 55 vinařství. Zařazení do nejlepší stovky přináší velkou prestiž mezi znalci. A samozřejmě je tím nejlepším doporučením pro milovníky vína.

Lenka Prokopová

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.